Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Digitalisering

Innovatie & technologie

In het kort

Met name voor mkb-bedrijven is digitalisering van het productieproces van belang. Met digitalisering wordt bedoeld: ‘het verhogen van de productiviteit door de inzet van automatisering en robotisering.’ Door digitalisering kunnen mkb-maakbedrijven efficiënter, robuuster, flexibeler en duurzamer produceren. Ook worden mkb-bedrijven concurrerender en toekomstbestendig. Koninklijke Metaalunie is van mening dat toekomstig innovatiebeleid veel meer gericht moet zijn op de implementatie van digitalisering van productieprocessen in het mkb. Bijvoorbeeld door een apart digitaliseringsprogramma specifiek voor het mkb.

Het huidige digitaliseringsbeleid is versnipperd (tussen de regio en landelijk)
Nederland staat er in Europees verband qua digitalisering nog goed op. Dit is echter geen reden om stil te zitten. Europa (en daarmee Nederland) loopt op wereldschaal namelijk al achter op het Midden-Oosten en Azië. Die achterstand moet worden ingelopen. De ingrediënten daarvoor zijn aanwezig in Nederland. Zo heeft de Nederlandse industrie een sterke basis van techniek gedreven ondernemers met hun flexibele keten van mkb-maakbedrijven.  
 
De afgelopen jaren zijn vanuit de overheid veel programma’s ontwikkeld om digitalisering binnen de Nederlandse (maak)industrie te stimuleren. Dit beleid was naar de mening van Metaalunie echter te versnipperd. Een aantal conclusies:

  • Er ontbreekt een duidelijke strategische lijn om bij het mkb digitalisering in actie te krijgen. Het blijft nu hangen bij veel inspiratie maar weinig concrete handvatten waar bedrijven mee aan de slag kunnen. 
  • Digitalisering wordt als toevoeging gezien bij grote landelijke programma’s in plaats van als hoofdthema voor de maakindustrie.  
  • De ondersteuning van de Europese regionale programma’s is breder dan de maakindustrie.


Productie-innovatie door automatisering en digitalisering van groot belang 
Door toenemende automatisering en digitalisering wordt meer en meer werk verzet door machines en robots. Daarnaast vinden steeds meer productontwikkelingen plaats in landen die zich eerst kenmerkten als lagelonenlanden, maar die nu een schaalsprong maken. Het concurrerend vermogen van de Nederlandse industrie neemt daardoor af en moet dus slimmer gaan produceren. Digitalisering van het productieproces is een essentieel middel om dit te bereiken. 


Apart digitaliseringsprogramma voor mkb-maakindustrie noodzakelijk 
Metaalunie pleit voor een digitaliseringsprogramma met een nadrukkelijkere focus op het stimuleren van digitalisering en automatisering van productieprocessen in het mkb. Hierbij is het van belang om: 

  • De huidige versnippering van digitaliserings-/innovatieprogramma’s aan te pakken. Breng de verschillende innovatieprogramma’s onder een gemeenschappelijke noemer (bijvoorbeeld Deltaplan ‘Smart Industry 2.0’) onder politieke verantwoordelijkheid van het ministerie van EZK.
  • Niet alleen maar te focussen op topsectoren en sleuteltechnologieën in toekomstig beleid. Benadruk de kansen met betrekking tot digitalisering voor het mkb. Niet alleen in woord, maar ook in daad.
  • Een specifieke innovatiepijler voor de digitalisering van het mkb te ontwikkelen, inclusief heldere randvoorwaarden en KPI’s. Een mkb-pijler gericht op:
  1. Het faciliteren van het mkb op het gebied van productie-innovatie.
  2. Het beter bereikbaar maken van (Europese) subsidieregelingen voor het mkb.
  3. Publiek-privaat werken naar een gezamenlijke standaard  
  • Digitaliseringsprogramma’s ook nadrukkelijker aan de klimaatplannen te koppelen. Veranker daarmee ‘win-win’ in kabinetsbeleid: gebruik de innovatiekracht van de Nederlandse mkb-maakbedrijven om nieuwe producten en diensten in het licht van het klimaatbeleid te ontwikkelen en ze op een CO2 arme wijze te produceren.  
  • Te investeren! De afgelopen jaren is in vergelijking met omringende landen als Duitsland en België relatief gezien beperkt geïnvesteerd in innovatie van de maakindustrie.


Teqnow: praktische insteek werkt!
Metaalunie is initiatiefnemer van Teqnow. Teqnow heeft als doel om mkb-maakbedrijven te adviseren en te ondersteunen bij de implementatie van nieuwe technologieën. Inmiddels hebben ruim 1000 mkb-bedrijven deelgenomen aan Teqnow waarbij bedrijven praktische ondersteuning krijgen bij het digitaliseren van de bedrijfsvoering. Het motto is: ‘vandaag de kennis opdoen, morgen in het bedrijf direct toepassen.’ Samen met de ervaring van Teqnow en het netwerk van Teqnow met regionale programma’s en met instellingen, zoals TNO, staat er een sterke organisatie die concreet de vertaling van theoretische concepten naar praktische toepassingen maakt voor mkb-bedrijven. Metaalunie is dan ook van mening dat Teqnow omarmd zou moeten worden als dé organisatie die theorie bij de praktijk van de mkb-onderneming kan brengen.