Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Schenk- en erfbelasting bij bedrijfsopvolging

Belastingen divers

In het kort

  • Schenken van een bedrijf kan voor een groot deel of zelfs helemaal zonder schenkbelasting te betalen;
  • Dit geldt ook voor erven van een bedrijf, dan is er sprake van erfbelasting;
  • Met een goede voorbereiding kan ook de aanmerkelijkbelangheffing (over aandelen) worden doorgeschoven;
  • De regeling staat ter discussie, de vrijstellingen zullen mogelijk minder worden.

Er bestaat een vrijstelling voor schenk- en erfbelasting als een bedrijf (aandelen van een BV of activa van een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid|) wordt geschonken of vererft. Deze staat bekend als de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Tot een bedrijfswaarde van € 1.205.871,- (2023) is de schenking of erfenis 100% vrijgesteld, daarboven (voor het meerdere) voor 83%.
Hierdoor hoeven er niet onnodig veel geldmiddelen aan de onderneming te worden onttrokken bij een overgang naar de volgende generatie.
Wilt u uw bedrijf of een deel daarvan bij leven aan uw kinderen overdoen en kunt u zich dat veroorloven zonder dat alles wordt betaald, dan is dit een goede mogelijkheid om schenkbelasting (en later erfbelasting) te beperken.

De vrijstellingsbedragen gelden per onderneming. Als een deel van een onderneming wordt verkregen, wordt de 100% en de 83% vrijstelling naar rato toegepast. Voor belasting die eventueel nog betaald moet worden over het niet vrijgestelde deel, kan 10 jaar lang uitstel van betaling worden verkregen. Er moet wel rente over worden betaald. Voor de tarieven: zie Uitstel van betaling van belastingschulden.

Er zijn wel eisen aan het bezit van het bedrijf en het voortzetten ervan door de opvolgers.
Zo moet u het bedrijf minimaal 5 jaar in bezit hebben om de vrijstelling bij schenken te kunnen gebruiken. Bij overlijden is dat 1 jaar. En de opvolgers moeten het bedrijf minimaal 5 jaar voortzetten.

Alleen aan de onderneming dienstbaar vermogen kan worden vrijgesteld. Aan derden verhuurd onroerend goed en vrije banktegoeden zijn bijvoorbeeld niet vrijgesteld. Dit “beleggingsvermogen” mag tot maximaal 5% van de totale ondernemingswaarde nog wel onder de vrijstelling worden meegegeven.
De vrijstelling is voorwaardelijk. Als niet meer aan de eisen wordt voldaan moet de belasting alsnog betaald worden.

Om de aanmerkelijk belangheffing te kunnen doorschuiven is het vereist dat de opvolger(s) minimaal 36 maanden in (loon)dienst van het bedrijf zijn geweest en dat de aandelen die worden geschonken rechtstreeks uit uw hand komen. Schenking van aandelen door een holding (de zogeheten schenking onderlangs) komt niet in aanmerking voor doorschuiven van de aanmerkelijk belangheffing.

De BOR is een complexe regeling en de belangen kunnen groot zijn. In alle gevallen is het verstandig om uw accountant of belastingadviseur hierin te betrekken.

Meer informatie Team Ondernemen, Economie & Fiscaliteit

Ook interessant