Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Hitteplan

Arbothema's

In het kort

De wet bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen.

Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever:

  • nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is;
  • de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten;
  • werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
  • koele dranken aanbieden;
  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.

Maatregelenpakketten
Hieronder treft u nog een voorbeeld van een maatregelenpakket aan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in werk binnen en werk buiten. In onderstaand overzicht wordt per temperatuurgebied (warmteklasse) een set aan maatregelen beschreven. Bij oplopende temperaturen gelden boven op de maatregel voor een lager temperatuurgebied aanvullende maatregelen. Bij hogere luchtvochtigheid (klam weer) geldt het pakket maatregelen uit een hogere klasse.

Binnen:

25 - 30 graden celcius 30 - 35 graden celcius > 35 graden celsius
1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan. 1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan. 1) Zonwering laten zakken voordat de zon op het raam gaat staan.
2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen gesloten houden. 2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen gesloten houden. 2) Als het binnen koeler is dan buiten, dan de ramen gesloten houden.
3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) gesloten houden. 3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) gesloten houden. 3) Als binnen een airco of een mechanisch ventilatiesysteem (incl. koeling) aanwezig is, dan altijd de ramen (en deuren) gesloten houden.
4) Warmte producerende apparatuur (pc’s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt. 4) Warmte producerende apparatuur (pc’s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt. 4) Warmte producerende apparatuur (pc’s en monitoren) zoveel mogelijk uitzetten wanneer deze enige tijd niet worden gebruikt.
5) Meer drinken. 5) Meer drinken. 5) Meer drinken.
6) Lichtere kleding dragen. 6) Lichtere kleding dragen. 6) Lichtere kleding dragen.
  7) Zwaar fysiek werk vermijden en uitstellen tot koelere periodes. 7) Zwaar fysiek werk vermijden en uitstellen tot koelere periodes.
  8) Eventueel extra ventilatoren plaatsen. 8) Eventueel extra ventilatoren plaatsen. Deze ventilatoren alléén gebruiken als de omgevingslucht lager is dan de lichaamstemperatuur.
  9) Meer drinken. Het verstrekken van ijsjes is een aardig gebaar, maar versterkt de dorst door het zoutgehalte in het ijs. 9) Meer drinken. Het verstrekken van ijsjes is een aardig gebaar, maar versterkt de dorst door het zoutgehalte in het ijs.
  10) Aangepast rooster (‘tropenrooster’) * eventueel tijdelijk korter werken. 10) Aangepast rooster (‘tropenrooster’) * eventueel tijdelijk korter werken.
  11) Pauzeren in koelere ruimtes. 11) Pauzeren in koelere ruimtes.
    12) Platte daken nathouden (alleen als er niet plaatselijk een drinkwater te kort is).
    13) Wanneer de temperaturen zeer  hoog oplopen heeft het gebruik van ventilatoren geen verkoelend effect  meer, maar doet geforceerde  ventilatie de temperatuur van het  lichaam nog verder oplopen.
    14) Eventueel tijdelijk mobiele airco´s plaatsen.

 

Buiten:

25 - 30 graden Celcius 30 - 35 graden Celcius > 35 graden Celcius
1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding). 1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding). 1) Aangepaste kleding dragen (geen concessies aan veiligheidskleding).
2) Niet in de volle zon werken zonder bescherming. 2) Niet in de volle zon werken zonder bescherming. 2) Niet in de volle zon werken zonder bescherming.
3) Zo min mogelijk de huid onbedekt houden. 3) Zo min mogelijk de huid onbedekt houden. 3) Zo min mogelijk de huid onbedekt houden.
4) Een cap (pet) of helm met een nekflap dragen. 4) Een cap (pet) of helm met een nekflap dragen. 4) Een cap (pet) of helm met een nekflap dragen.
5) Elke twee uur niet bedekte huid insmeren met een zonnebrandcrème (minimaal factor 10). 5) Elke twee uur niet bedekte huid insmeren met een zonnebrandcrème (minimaal factor 10). 5) Elke twee uur niet bedekte huid insmeren met een zonnebrandcrème (minimaal factor 10).
  6) Zwaar fysiek werk slechts kortere tijd doen of het zware fysieke werk uitstellen tot koelere periodes. 6) Zwaar fysiek werk slechts kortere tijd doen of het zware fysieke werk uitstellen tot koelere periodes.
      
7) Verlagen werktempo en werkintensiteit.
    
7) Verlagen werktempo en werkintensiteit.
  8) Frequent pauzeren (in de schaduw of koelere ruimte). 8) Frequent pauzeren (in de schaduw of koelere ruimte).
      
9) Zo min mogelijk in de zon werken.
    
9) Zo min mogelijk in de zon werken.
  10) Gelegenheid tot vaker douchen en omkleden bieden. 10) Gelegenheid tot vaker douchen en omkleden bieden.
  11) Veel drinken. 11) Veel drinken.
      
12) Aangepast rooster (‘tropenrooster’) *; eventueel tijdelijk korter werken.
    
12) Aangepast rooster (‘tropenrooster’) *; eventueel tijdelijk korter werken.
    13) Veel drinken. Het verstrekken van ijsjes is een aardig gebaar, maar versterkt de dorst door het zoutgehalte in het ijs.


* Het moment van instellen van een tropenrooster kan binnen elk bedrijf zelf bepaald worden. Zo kan ervoor gekozen worden het tropenrooster in te laten gaan op de eerste dag dat de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden is en vanaf die dag de voorspelling is dat de temperatuur in de komende aansluitende periode van 5 dagen er minimaal 3 dagen van minstens 30 graden door de KNMI wordt voorspeld. Het instellen van een tropenrooster heeft consequenties voor de aanvang en duur van de werktijd. De verantwoordelijkheid ligt bij het management van het bedrijf.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de afdeling sociaal juridisch via sj@metaalunie.nl of 030 - 605 33 44. 

Ook interessant

Bijeenkomsten